חוקרים שבדקו מידע מלמעלה מ-1.8 מיליון לידות בארה"ב, מצאו סיכון מוגבר למומי לב בעוברים בקרב נשים שנטלו ריטלין או קונצרטה בשליש הראשון של ההיריון. החוקרת הראשית: "כדאי לשקול את כדאיות השימוש בתרופה בתחילת ההיריון"
השבוע פורסמה כתבה ב- ynet אודות מחקר, שמצא כי נשים בהיריון שנוטלות תרופות להפרעות קשב נמצאות בסיכון מוגבר למומי לב בעובר. המחקר כלל מאות אלפי נשים, ופורסם בכתב העת במגזין של אגודת הרופאים האמריקנית.
החוקרים בדקו מידע שהגיע מלמעלה מ-1.8 מיליון לידות בארה"ב, בהן 2,072 נשים שנטלו את התרופה עם החומר הפעיל מתילפנידאט להפרעות קשב וריכוז (ריטלין, קונצרטה או דייטרנה), ו-5,571 נשים שנטלו את התרופה אדראל ממשפחת האמפטאמינים, במהלך הטרימסטר הראשון.
הממצאים הראו כי בקרב ילדים שאימותיהם לא נטלו תרופות להפרעות קשב וריכוז בהיריון, 35 מכל 1,000 תינוקות לקו במומי לב. מנגד, אצל ילדים שאימותיהם נטלו תרופות כמו ריטלין, 46 תינוקות על כל אלף לקו במומי לב.
הממצאים העלו כי נשים שנטלו מתילפנידאט היו בסיכון גבוה ב-11% ללדת תינוק הסובל ממום כלשהו, ובסיכון גבוה ב-28% ללדת תינוק הסובל ממומי לב, בהשוואה לנשים שאינן נוטלות תרופות להפרעות קשב וריכוז. מנגד, לא נמצא סיכון מוגבר למומי לב או למומים כלשהם בעובר אצל אלה שנטלו את התרופה אדראל, גם היא לטיפול בהפרעות קשב וריכוז.
כדי להעריך אם התוצאות הללו ייחודיות לארה"ב, החוקרים בחנו מידע נוסף אודות 2.5 מיליון היריונות בדנמרק, פינלנד, איסלנד, נורבגיה ושוודיה. גם בארצות הללו נמצא כי הסיכון למומי לב היה גבוה ב-28% בקרב ילדים שאימותיהם נטלו תרופות להפרעות קשב וריכוז.
החוקרים ציינו כי משום שהמחקר כלל רק לידות של תינוקות חיים, לא נבדק האם התרופות מגבירות את הסיכון למומים קשים הגורמים להפלה או מות העובר, או כאלה שדרשו הפסקת ההיריון.
"הממצאים שלנו מראים כי קיים סיכון קטן למומי לב כשהעובר נחשף למתילפנידאט", אמרה ראש צוות החוקרים, ד"ר קריסטה היוברקס מבית הספר לרפואה הארוורד, "אף שהסיכון הכללי נמוך, חשוב לשקול את הסיכון הפוטנציאלי מנטילת תרופות להפרעות קשב וריכוז בהיריון".